dimarts, 15 d’abril del 2008

Va d'educació

És una llàstima que avui que m’agradaria comentar moltes coses de classe, no tenc temps. Així i tot, no m’en puc estar de fer-ne qualque referència.
A sociologia seguim mirant el tema de l’educació, hem vist certes dades comparatives de l’Eurostad que deixen el nostre regne a l’altura d’una formiga.
Ja és conegut per tothom l’incipient fracàs escolar i es que per davall de noltros només hi ha Itàlia (normal, votant en Berlusconi…), Portugal i Turquia. Per damunt no és que només hi estiguin els nòrdics, no, també ens superen països com Rumania o Croacia en quant a educació.
M’ha resultat curiós que la professora Carrasquer nombràs “ses illes” tant com Catalunya, reconeixent-mos com una societat en que s’abandona el sistema educatiu per anar a fer feina de temporada amb un sou que no dóna per independitzar-se sinó només pels hobbies dels joves que, als 35 ja cansats de fer feina i volent independitzar-se, es troben amb problemes. El model econòmic fatídic que ha provocat això ha estat l’anomenada doble T, turisme i totxo (construcció), que ha fet que fins ara un paleta o un fontaner guanyàs bastant més que un titulat universitari.
A segona hora hem vist un vídeo que mostrava les proves de selecció d’una escola d’aquestes privades. El més important que cerquen a l’hora de triar nous alumnes és la bona imatge, que somriguin molt i facin bona cara, perquè com ha dit la directora “son el nostre producte”, com si fossin una mercaderia.
Però en aquestes escoles, en la profundament classista societat anglesa, no només fa falta pagar. Busquen reproduir la classe dominant i per la qual cosa es trien només membres de “famílias bien”.
Però bé, un altre dia ja xerrarem més d’educació.
A història, en que feim ja el regim franquista, m’ha cridat s’atenció el fet de que el General Franco, després d’acabar-se la guerra, va derogar tots els divorcis de la república, amb tot el follón que això pot comportar. A més, i seguint el dret catòlic, va permetre que si una dona era adúltera el seu espòs la podia matar juntament amb el seu amant o, en el seu defecte, tancar-la a la presó els anys que ell volgués… Y que viva la Iglesia!
Aquest “dret” va haver de ser abolit perquè hi havia massa baixes entre els adeptes del regim.
Per cert, insert el Chiqui Facha de El Intermedio, una de les imitacions més encertades de la cançó eurovisiva.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

En quan a educació pots creure que estam a la cua de tot, quan vaig començar a donar classes, els temes eren molt més extens i moltes més activitats per fer, i sense poder suspendre o just repetir un any a primària... com hem d´anar?
També és vere lo de sa feina turisme-totxo, hi ha moltsdejoves que deixen d´estudiar per guanyar doblers.
I lo del GENERALÍSIMO,això jo no ho sabia, és una vergonya
Records.

Anònim ha dit...

Poques coses te puc dir amb el tema de s'educació, ara be això d'anar per sa cua és molt llastimòs, i de moment no pareix que anem a millor.
Que tenguis un bon cap de setmana.
I una vegada mes me deman: ¿que passa amb els comentaristes?, va!! animau-vos!! en Joan s'ho mareix.

santhilarina ha dit...

 ei Joan! ara m'he pasat per aki i la tal Katalina (k no se ki es pero weno jaja) te molta raó, et mereixes que et comentin i molt... la noia aquesta m'ha
convénçut per dir-te algo jajaj...
wenu, no se que dirte, numes que ets un tiu genial! ets dels millors! i segueix escribint eh? jajaj, que encara que moltes vegades no comento res, pero
cada dia passo per aquí per xafardejar a veure que espliques jajaaj...
wenoo guapoo! aki et deixoo! comenta'm algun dia en el meu porfaa!
xao kises!

Anònim ha dit...

Ara acab de cercar al google "histèries" si fa estona que no ho has fet crec que te pot interesar.
Pel que he vist al menos ja n'hi ha hagut un que s'ha sentit motivat, això m'agrada.

Anònim ha dit...

Va! que arrib amb so darrer tren!

Volia comentar que això d´educar duu molta feina. Però molta. Si lo sabré yo.

I que s´educació al nostre país necessita mooooolts de duros per poder baixar sa ratio en l´ensenyament a les primeres edats (que és quan se sembra sa llavor).

També necessiten baixar sa ratio els metges, i els policies, i els jutges, i els serveis socials...
Si augmenta sa població han d´augmentar els serveis. Què n´opinau, senyor futur llicenciat en polítiques?

Joan M. Roig ha dit...

Sa veritat es que si que s'han de baixar les ratios però també s'han de distribuir els recursos de manera racional ja que, per exemple, Catalunya és un dels llocs d'Europa on més metges hi ha però, com que estan mal distribuits, troben que en fan falta.
En fi, s'han de millorar tots aquests temes, per intentar arribar a un nivell mitjanament europeu de tots ells, però això no és possible amb la classe política neoliberal (PP-PSOE) que governa Espanya que, enlloc de pujar els impostos per tal de que els rics paguin més, com passa a Europa, els abaixen amb la qual cosa totes aquestes necessitats es queden sense cobrir.
Salut i república!