dilluns, 9 de juny del 2008

La qüestió nomenclàtor


Pegant tumbos per la blogosfera vaig arribar al bloc de na Nanda Ramon, una política del Bloc (PSM, més concretament) i me va cridar s'atenció això del canvi dels noms dels carrers de Ciutat.
En principi he de dir que no sabia que ho haguessin fet però me pareix fantastic que es substitueixin els noms de militars, alguns dels quals colpistes, que res han fet i poca cosa tenen a veure amb la cultura d'aquesta terra i que, sovint, van rebre el nom d'un carrer per amiguisme i favoritisme personal.
He llegit també no se per on que hi havia comerciants del Carrer Capitán Salom que recaptaven firmes per tal de que es retornàs a aquest nomenclàtor en detriment del nou Alfons el Magnànim Com deia el blocaire, molt poc els deu interessar a aquesta gent que un fos un militar (no se ben bé si ) feixista que un monarca d'aqui de la dinastia dels Trastàmara. Me pareix molt injust que per quatre encenedors i cinc bosses dels comerços, per no haver de baratar el nom, hi estiguin en contra. I dic això perquè no hi veig un altre motiu que aquest a l'hora de reclamar l'antic nom.
Per altra banda, deien (amb raó) que la immensa majoria de "propietaris de carrers" eren homes, relegant al genere femení a noms de monjes i nobles. Això sovint és del tot oblidat a l'hora de parlar dels noms dels carrers i crec també en aquest sentit que Cort ho ha fet molt bé incorporant un nombre generós de noms de dones.
Estic d'acord en que no es suficient, però és una tendència a tenir en compte ja que, dels noms que se posen nous, no poden ser tot dones... O si?
Pensant també en això dels noms, crec que arreu hi ha una mostra excessiva de santitats i santuaris. Proposaria als governs d'esquerres i laics que l'anassin eliminant a poc a poc en favor de noms més populars (no del PP, sinó de la cultura popular).
Ja que hi som, crec que a Felanitx no estaria malament, tot i estar suprimits els facciosos, un carrer o plaça de les Illes Balears, de Mallorca, d'Europa, dels Paisos Catalans o d'entitats o, perquè no, noms de polítics com d'en Joan Mesquida. El de Pere Oliver Domenge és imprescindible.
En aquest sentit crec que els carrers en concret i els homenatges en general s'haurien de concedir als personatges quan encara son vius perquè quan han mort, per molta il·lusió que els faci als hereus, no és el mateix.
I és que això dels noms dels carrers i plaçes dona molt de joc ja que també fa temps vaig llegir que al municipi de Santanyí havien suprimit els noms facciosos dels carrers. Ara mateix, no record, i me fa peresa mirar-ho, si a Felanitx hi deu haver encara noms d'aquests. S'únic que me ve a n'es cap és aquell d'es port del Creuer Baleares, aquella nau rebel enfonsada per les tropes lleials.
Tampoc estaria malament dedicar (encara que a Felanitx, amb l'actual govern, ho veig negre) un carrer a la república. En aquest sentit, a Cerdanyola varen aprovar crec que dues mocions, una en la que es demanava per part de les JSC (que a la Transició varen renunciar ja a una possible III República, fent que Espanya no trii el cap d'Estat democraticament des de la dècada dels trenta) una plaça a la II República i una altra de les JEV, crec, que demanava una Plaça de la República més genérica ja que així tenia en compte els valors de la República Catalana i no es circunscrivia en el temps a la Segona, sense renunciar a una eventual tercera.
Sigui com sigui, i creguent en una participació més directa de la ciutadania en els afers polítics, pens que no estaria massa malament fer, d'alguna manera, consultes populars perquè la gent digués la seva ja que, volguem o no, son ells, els veïnats, els que dia a dia conviuran més d'aprop amb el nom de la via.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Nom de carrer Països Catalans?????? Jo apost per tornar a posar els noms antics i, sino, posar noms de gent que ha fet algo pel poble/ciutat, pel seu reconeixement... o de coses de la cultura popular.
Per altra banda, i sense ser massa entesa, record que hi ha carrers de Felanitx que se'ls va canviar el nom, tornant a posar el que hi havia abans, com podria ser el carrer de s'Abeurador.
I totalment d'acord amb so tema de fer enquestes a sa gent, perquè, al cap i a la fi, en una democràcia és el poble el que decideix.

Bernat Picornell Grenzner ha dit...

Jajajajaj de fet volia escriure'l aquesta nit! :P

Així que quan ho fagi ja t'avisaré! ;) Lo de la denúncia d'en Joan Puig... Què gran, fa un temps el denuncien per banyar-se a una piscina i ara pel seu bloc... Jejejeje

Anònim ha dit...

A Cerdayola la proposta del carrer a la II Republica Espanyola era de la JSC, la proposta de carrer de la República va ser de CDC.