dijous, 2 d’octubre del 2008

Ases Colombians a Mallorca

Es sens dubte díficil no engendrar brots de racisme envers els immigrants sud-americans que es van instal·lant a la nostra terra. No ja per temes de possible inseguretat ciutadana provocada per l'aparició de bandes juvenils violentes que s'apoderen dels nostres carrers i plaçes, sinó per temes més seriosos i profunds que requereixen certes valoracions.

Una associació de Colombians afincada a Mallorca, Asocolombia, millor identificada al meu parer per Asnocolombia, ha engegat una campanya per segregar els parlants de la llengua pròpia de les nostres illes, el català, incitant al boicot dels productes i establiments que utilitzin aquesta llengua. Aquest fet es certament preocupant tenint en compte els antecedents migratoris que han patit les nostres illes. Primer arribaren massivament als anys seixanta els anomenats forasters, procedents de l'estat espanyol. La majoria d'aquests s'han integrat a la perfecció a Mallorca encara que un reducte dels quals no ho ha fet i ha donat lloc a determinats partits i associacions (ASI, Partido Balear, C's, Círculo Balear...) que, tot i ser minoritaris, treballen per destruir la nostra cultura i mposant la seva.

Ara, unes décades més tard, arriba aquesta nova onada que ve de més enfora encara que, fruit de que foren expoliats i esclavitzats pels castellans, parlen si fa no fa la mateixa llengua que els primers i pretenen també l'implantació de la seva llengua a casa nostra en detriment, esclar, del català.
Amb aquest panorama, i tenint en compte la legítima possibilitat de vot que rebran aquests col·lectius jo expres la meva preocupació al mateix temps que em pregunto que passarà el dia en que les organitzacions, per exemple, de magrebins vulguin que l'àrab torni a esdevenir oficial a Mayurca. S'implantarà un bilingüisme castellà-àrab? Agradarà això als senyors d'Air Berlin?
Deixant de banda el catastrofisme i centrant-nos en els fets concrets, cap la possibilitat de que aquesta associació actui així coordinada amb alguns sectors de la caverna espanyolista o tal vegada, sigui això una venjança en contra d'UM perquè no li va donar les subvencions que demanaven. En aquest punt, s'ha de recordar l'esforç pressupostari que fa el citat partit amb les organitzacions d'immigrants per captar nous ninxols de votants...
Bé, sigui com sigui, s'ha de lluitar contra la incultura i fer el maxim possible per aconseguir la normal integració de tots els fluxos migratoris buscant un equilibre entre la cultura d'origen i la d'acollida, donant a conèixer aquesta incentivant el seu coneixemnet i evitant així el cami facil que sovint agafen els immigrants de parla castellana que no és altre que ignorar (i ara també atacar) el català.



Una associació de colombians crida a boicotejar el comerç illenc

Asocolombia instà a no consumir productes que no estiguin etiquetats en castellà ni comprar en locals retolats en la llengua pròpia de les Balears. L’entitat qualifica Unió Mallorquina de ser un partit de “nacionalistes xenòfobs” i ataca durament les polítiques de normalització lingüística

Andreu Perelló 29/09/2008

L’Associació Colòmbia unida a Balears (Asocolombia) ha iniciat una campanya de boicot als productes etiquetats en llengua catalana i a tots aquells comerços retolats en la llengua pròpia de les Illes Balears. A més, l’entitat qualifica Unió Mallorquina de "nacionalista xenòfoba". La iniciativa d’aquesta associació d’immigrants colombians du per lema "No compres si no entiendes" i es féu pública dissabte a través d’un comunicat signat pel president de l’entitat, José William Vega García.
La nota d’Asocolombia, distribuïda a través d’un correu electrònic amb el ja clàssic "passa’l", insta "els hispanoparlants i mallorquins" al boicot d’aquells productes i comerços que no estiguin retolats en castellà. Així, carrega contra l’esforç d’aquells empresaris que s’han implicat en la defensa de la llengua i cultura pròpies de Balears. D’aquesta manera, la campanya posa en el punt de mira la normalització del català aplicada en els darrers vint-i-cinc anys a l’Arxipèlag. S’arriba a culpabilitzar fins i tot la política lingüística del fracàs escolar dels immigrants i responsabilitza els polítics de l’actual Govern autonòmic de l’abandonament escolar dels nouvinguts. "Han aconseguit que els nostres fills siguin retornats als seus països i llocs d’origen", afirmen.

Atac a Unió Mallorquina

L’associació de colombians acusa UM de ser un partit de "nacionalistes xenòfobs". No és la primera vegada. El passat 31 de març Asocolombia ja emeté un comunicat en el qual arribava a assegurar que existien "plans maquiavèl·lics de discriminació de la immigració aplicats pel partit xenòfob d’UM, sota la tutela del seu actual Govern de coalició". A més, critica els atacs a Air Berlin i a la Cambra de Comerç alemanya —que es manifestaren contra la normalització—. "Amb la crisi econòmica en què estam immersos i que durarà dos anys, no ens podem permetre l’actuació d’aquests polítics que pretenen atemorir qui du la riquesa i, per tant, el nostre treball", assegura el comunicat.
Per finalitzar, Asocolombia afirma: "Estam en els nostre dret a decidir i hem d’actuar allà on els fa més mal: la butxaca". La nota acaba amb un "Por la defensa de nuestro idioma castellano. No compres si no entiendes".

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Per unes circumstàncies qu'ara no venen al cas havia estat molt de temps sense entrar a internet, i ara que tenc una estoneta lliure he donat un cop d'ull al teu blog, però encara me queda molta tasca per posar-me al dia.
Tan sols volia saludar-te i desitjar-te, a tu i a les teves companyes de pis, que tengueu un bon curs i que ses coses vos surtin lo millor possible.
Serà una bona putada si no te poren arribar provisions en tanta freqüencia!!!! serà qüestió d'espabilar-se!!!!
Va Joan fins una altre, ah!! i que d'aqui a un any poguem celebrar el segon any d'histèries.

Anònim ha dit...

Mira, jo soc d'es port també, fill de "forasters" de l'estat espanyol, el teu estat, i no se si seria més correcte possarte s'esvàstica en es front a tu q no en es logo d'air berlin. T'ho hauries d fer mirar aixó d q te costa no esser xenòfob, xq no crec q lo q diu aquesta associació sigui correcte ni molt menos, igual q pens q no tots els colombians pensen com ells e igualment jo si pens q sa gent q pensa com tu (pensament totalitari dels micro països catalans q no han existit mai, més q a sa vostra imaginació) es igual d beneita q x exemple sa falange o en Le Pen, sou de sa mateixa pasta. Pasté d merdé. Gracies x sa llibertat d'expressió. Abajo la república, abajo la monarquía y q hay de lo mio? jajaja Dew

Anònim ha dit...

Vito, Vito... jo diria que en aquest escrit no diu massa coses dolentes dels "forasters", ja que al final sa gran majoria s'han adaptat a s'idioma i a les costums de per aquí. Lo que passa és que fa molta ràbia quan te venen gent de fora, que tu els aculls amablement i després te foten sa punyalada per s'esquena perquè no els dóna la gana adaptar-se a sa llengua i cultura s'aquí. O creus que si, pels motius que fossim, noltros haguéssim d'emigrar a Colombia, ells mos ho posarien molt fàcil? Mos hauriem d'adaptar a ells.
Per cert, jo no estic gens a favor d'això que s'anomena "Països Catalans", ja que no me consider en cap cas catalana, sinó ben mallorquina i lo que defens és el mallorquí, que, s'ha d'admetre, és un dialecte del català. Trob que si a Mallorca es xerra el mallorquí, tot i que coexisteix amb el castellà, la gent té tot el dret a expressar-se a la llengua que vol i no ha d'haver de venir gent de fora a fer sa punyeta.
Lo d'Air Berlin, crec opin que són uns cabrons i que no se volen adaptar, que, per cert, hi ha vols que fins i tot és difícil que t'entenguin en castellà.
Q vagi bé

Joan M. Roig ha dit...

Apreciat Vito, en primer lloc gràcies per recordar-me a quin estat està sotmesa la meva nació. Qualsevol catalanofòbic i/o membre de la Caverna Espanyolista probablement em posaria una esvàstica al front potser sense recordar que els feixistes son i han estat sempre "los defensores de la Patria", així que, clarament tu, que t'amagues covardment darrera d'un pseudònim aprofitant la llibertat d'expressió, potser no estas convençut d'allò que ens vens.
Clar que no tots els colombians, afortunadament, pensen el mateix que aquesta associació i xenofob no m'ho consider gens, encara que, com vaig dir, en llegir aquesta notícia me vaig indignar.
Els Paisos Catalans, l'existència dels quals no t'emprenyaria tant sinó n'estassis segur, existiren molt abans que la teva estimada Ejpaña i així ho demostra la llengua en que ens comunicam (a més de molts altres trets que, científicament, son inquestionables). En això de considerar-los "micro", si ho fas pel tamany, no son molt més petits que Castilla... Al mateix temps que son més rics i així ho demostra l'espoli a que l'Estat Espanyol (al que pertanyem)ens sotmet.
Un altre dia, si vols, parlareamb més deteniment de lo absurd de l'ideologia falangista i ultranaionalista.
Finalment, veig complagut que, almanco amb una cosa, estarem d'acord: ¡Abajo la monarquia!

Anònim ha dit...

Hoooooola, Joan!
Tot torna a puesto, inclosa jo...

M´ha agradat llegir els teus darrers escrits i tenc un parell de comentaris, si te fa ganes llegir-los.

En primer lloc, aquests fulanos que, diuen, no entenen una llengua que s´assembla molt a la seva i amb la que tenen contacte, forçosament, per què viven a un lloc on és oficial (i viva), el que demostren és una ignorància superior. I ja està. Haurem de tenir paciència i ensenyar-los que no és tan dolent saber idiomes...i que s´ha de ser educat i respectuós amb els altres, sobre tot si són qui els dóna menjar. Si no ens entenen, pobrets, se quedaran sense poder "comprar" moltes coses bones.

Una enhorabona molt grossa per l´aniversari del blog. I que segueixi, amb el mateix bon humor que el caracteritza. Per molts d´anys!

A qui escriu amb pseudònim li diria que en Joan Roig i Mestre deu ser de les persones menys xenòfobes que conec i que ell deu ser un poc ignorant, també, com els fulanos d´abans.

I per Nadal, que també tendràs cupons? Hi deu haver premis grossos... l´acera de Ca´n Rosa no és lo mateix...

Ja estan comenades les habitacios a l´hostal que deis que pareix molt net i curiós. Aviat ens veurem! Estic cercant per tot la masia de Pons i ara resulta que apareix al google com a cotopons, per què és un vedat de caça de perdius! on s´hi pot dinar i tot, crec. (M´ho ha dit el sargent de la policia de L´Ametlla de Mar). Ja ho veurem. El Perelló és bastant més important, ja, ja, ja!
Hi ha categories i categories, encara.
I fins una altra, si tot va bé!

I aquests de MRW que també noten sa crisi, o què?