diumenge, 30 de gener del 2011

Llums i OVNIS

Publicat a El Felanitxer


Ja s’han acabat les vacances de Nadal i ara toca, com cada any nou, seguir patint una mica de fred i, això per als estudiants, preparar els examens i treballs finals de quatrimestre, que han de certificar els abundants coneixements que sens dubte hem adquirit durant aquests mesos passats.
Com deia, deixam enrere les sempre bucòliques festes de nadal en que he vengut pel poble on he comprovat que aquell “Felanitx” luminós que hi há a l’entrada de la Vila venint de Son Mesquida és una trista metàfora de la situació del poble, estant de cada any més fus i apagat.
En aquest sentit, se sent comentar a la gent la gran quantitat de botigues que han tancat a la Vila o ho faran properament. La zona més afectada, com no, és el centre de Felanitx i més concretament la part de dalt del Carrer Major, on no han resistit ni els “xinos”! Efectivament, en aquesta època de crisi en que tothom cerca el més barat, tampoc entrarem en si realment aquests comerços en comparació son tan econòmics com ens volen fer creure, hagin hagut de tancar. Perquè, encara que sigui trist, les petites botigues de poble, especialment aquelles dedicades a la moda, ho tenen molt complicat enfront dels centres comercials però els “xinos” pareix que van molt bé...
Per tot això, per la necessitat de rehabilitació urgent del centre de Felanitx, crec que va arribar en bon moment l’inici de les reunions de l’iniciativa Idea Felanitx, a la primera reunió de la qual m’hagués agradat assistir però no va ser possible.
Però no tot és mort encara, l’enginy segueix viu a ca nostra. I sinó que els ho diguin als originals propietaris de certa bodega que gravant un divertit vídeo sobre la suposada aparició d’un OVNI als terrenys de Son Suau (que realment no seria un OVNI perquè aquell bon home diu que era com un microbus...), hauran aconseguit molta publicitat d’una forma econòmica i és que a banda de les mils de visites que ha rebut l’spot inicial, se li han de sumar les posteriors versions que se n’han fet del tipus “Expedient X” i demés.
Sigui com sigui, també hem de tenir en compte que a través de les xarxes socials aquest vídeo ha travessat la mar arribant al continent. Com a felanitxers, hem tengut una finestra per tal de donar a conèixer el nostre subdialecte local en un estat més pur; encara que això pot ser perillós ja que tal vegada qualcú entendrà que a Felanitx no parlam el mateix idioma que a Marratxí, per exemple.
Jo no me’n entenc de vins però el que crec és que aquest prodigi d’originalitat no deu ser aïllat ja que el mateix nom de la bodega i dels vins que produeix crec que tenen una imatge de marca molt atractiva i original.
I és que això de l’enginy no és només propi de Felanitx, jo crec que és una cosa que es dóna a tota Illamor, com dirien en paraules del primer musical mallorquí.
Parlant d’aquest musical, al qual no podia faltar donada la meva mitja ascendència vilafranquera, dir que em va agradar molt. Jo no hi som un entès però vaig veure que tal vegada no era el mateix nivell que els grans musicals de Broadway tipus La Bella y la Bestia però aquestes petites mancances técniques, pròpies supós jo de la poca experiència en aquest tipus d’espectacles, queden sense cap dubte compensades per la proximitat del propi musical. En poques paraules, molt recomanable i més encara si a la fila del davant tens assegut en Tomeu Penya amb el seu capell i mesclat entre el públic.
En aquest sentit, he de dir que crec que hi havia força gent a l’Auditòrium de Palma i, de fet, la gran majoria erem de la Part Forana.
Poques coses més, esper que l’enginy m’acompanyi a jo també de cara als imminents exàmens i que el fet de que, com un any més, no hagi pogut anar a les festes de Sant Antoni a Gràcia, hagi valgut la pena.