dijous, 15 de novembre del 2012

Apología del variat, la forma pròpia de tapejar de Mallorca



Per definir-ho per als profans, es podria dir a grans trets que un variat és un plat, tirant a petit, on s’hi combinen diverses i variades racions. És, per entendre’ns un petit plat combinat o una conglomeració de totes o diverses tapes en una.
És una petita delicia que concentra en poc espai diverses receptes típiques de la gastronomia mallorquina, però també no tan típica.
Històricament, el variat era concebut com un vermut que es feia, especialment, el cap de setmana abans o desprès d’anar a missa però avui en dia, tot i que encara és manté aquesta tradició, diria que ha anat evolucionant de tal manera que moltes vegades amb un variat d’un tamany més gros un ja es dóna per dinat o sopat.
Respecte el seu contingut, no hi ha un patró exacte ja que a cada poble i a cada establiment va variant el seu contingut habitual (fins i tot en alguns bars mateixos la composició va variant en funció de les tapes de que disposen).
En tot cas, hi ha alguns trets característics com son els següents. En primer lloc, l’e
nsaladilla constitueix la peça clau, el ying del variat, la frescor i la cremositat de la qual és combina amb el yang, que és allò que mes varia, essent decisió personal de cada cuiner o de cada establiment, tot i així, allò mes comú son les pilotes en salsa (mandunguilles), la sípia en salsa o pica-pica, la llengua, el fetge o els xampinyons.
En tot cas, tendeix a estar coronat per una peç
a o dues d'alguna fritura, com una croqueta, una rodanxa de calamar a la romana, una gamba o un musclo farcit.
 
A més, tampoc hi pot faltar una galleta d'oli per acompanyar o, en el seu defecte, un tros de pa. I parlant de pa, una altra opció és fer un variat en format entrepà...
El variat, en la meva opinió, constitueix un apartat curiós de la nostra gastronomia
que s'hauria de donar a conèixer i també preservar com s'ha fet a altres indrets de l'Estat amb les tapes o els pintxos. Així, s’hauria de potenciar aquesta particular forma de tapejar pròpia de l’illa.
Es tracta sens dubte de man
tenir viva aquesta rica tradició culinària adaptant-la als nous temps, i donant-la a conèixer a propis i estranys, i qui sap si esdevenint una peça mes del puzzle turistic com a atractiu gastronòmic i, per tant, cultural.
No estan malament iniciatives com la Rutapa, que s'ha popularitzat
fins a perdre l’originalitat, però en la meva opinió s'hauria de fer un pas endavant i promocionar el "variat".
Finalment, i tot convidant-vos a demanar un variat, dir-vos que s'ha de ser
valent i demanar-ho de tot allò que hi ha, ja que es aixi com aquest plat combinat se'ns mostra en la seva major esplendor.