dilluns, 30 d’abril del 2012

Passos enrere, el cas del transport aeri de residents



En aquests darrers mesos els ciutadans de les Illes Balears, per gentilesa dels nostres governants, hem tengut l'oportunitat de viatjar en el temps, o més ben dit de retrocedir, en alguns assumptes que pareixíen assumits social o políticament.
Un d'aquests temes és el que fa referència a la llengua i la cultura, en el qual es pot dir que hem retrocedit uns trenta anys, fins quedar a les portes de la Transició. Aquest viatge ha estat gentilesa del govern autonòmic, però ha vengut acompanyat d'altres com el de territori.
En aquest cas, que s'ha manifestat en l'hotel de Sa Ràpita o de Portocolom, cadascú pot triar quant vol viatjar en el temps, ja sigui també a la Transició (Sa Dragonera) o als governs Matas (Autopista/Autovia o camps de golf) i és que, de fet, només en aquests anys de crisi ha afluixat la pressió urbanística sobre el territori de Mallorca.
Sigui com sigui, avui em volia centrar en el cas de la mobilitat per part dels ciutadans de les Illes. Aqui es pot dir que hem viatjat en el temps uns deu anys, quan haviem d'anar a l'Ajuntament per demanar el certificat que ens faria possible disposar del descompte aeri per residents
Pel que fa a aquest descompte, s'ha de recordar que els canaris ho varen tenir abans que nosaltres, i és que no sé si és perquè disposen de partits regionalistes/nacionalistes poderosos o per la pròpia pressió popular, però cada cop hom és més conscient que les "Islas Afortunadas" no ho son només pels seus atributs naturals sinó per les prebendes de Madrid. De totes maneres, s'ha de reconèixer que els canaris encara son capaços d'exercir aquesta pressió social, i així va quedar pal·lés a la xarxa social Twitter quan mitjançant el hashtag #canariosaislados foren una tendència no ja a nivell espanyol sinó a nivell mundial mentre els balears ni varem piular. De fet, em va cridar l'atenció la quantitat d'independentistes canaris (o panafricans) que varen sortir arrel d'aquella etiqueta...
El que és un fet inqüestionable és la retallada d'un 17% de la partida dels Pressupostos Generals de l'Estat, en que per cert les Illes Balears son la CCAA que menys inversió estatal rebrà (i no ens queixam).
En aquest punt, tant l'executiu Bauzá com l'executiu Rajoy ens varen assegurar que, tot i haver reduït quasi un 20% de la partida destinada a aquest fet, el descompte estava del tot garantit. Però, com suposareu, si retallen pressupost per força s'haura de reduir la prestació i és que si ningu dona duros a quatre pessetes, menys ho fan les companyies aèries o navilieres.
És en aquest punt que han argumentat que per reduïr el frau, cada ciutadà i per cada trajecte, haurà d'anar al seu ajuntament corresponent a cercar i pagar un certificat d'empadronament per tal d'accedir al 50% de descompte.
És a dir, ja sabem com pretenen rescabalar la ganivetada a la partida de descomptes: Reinstaurant les traves preexistents per dificultar l'accés a la bonificació, i és que teniu en compte que hi haurà molta de gent que o perquè haurà de partir amb urgència o perquè no tendrà temps no anirà cada vegada al seu ajuntament a fer cova i pagar el certificat d'empadronament.
Malgrat tot, encara son moltes les incògnites referents a l'aplicació de la nova normativa. Entre aquestes incògnites incloem si l'Ajuntament de Felanitx ens cobrarà i ens farà anar a cercar el certificat presencialment per cada vol o si en canvi i fent gala d'e-administració, farà com ha promès l'Ajuntament de (sic) Palma de Mallorca i permetrà als ciutadans fer-se amb aquests certificats de forma virtual i gratuïta.
En un altre ordre de coses, tot i que com a ciutadà m'emprenyi, no me crec l'argument del frau i, som coscient com a gestor de la lògica que per reduir demanda es posin traves als potencials beneficiaris dels serveis. Per exemple, si disposes de 1000 entrades per un concert i les vols regalar als teus ciutadans, que saps que en voldrien 10000, el que tu faràs serà instal·lar el punt de recollida d'entrades en un punt poc accesible i amb un horari dolent, a tal manera de filtrar els ciutadans, posant-los algunes dificultats, perquè no hi hagi molta gent que es quedi sense allò a lo que hi té dret.
Es a dir, els tècnics del Ministeri han estat molt hàbils no llevant el servei sinó només dificultant-lo en gran mesura. I, no voldria donar-los idees, però tenc la mala impressió de que si la partida no basta, reduiran el descompte al 33%, fent-nos retrocedir en el temps encara un parell d'anys més.
I per si tot aixo no bastas, aquests dies també hem conegut que es realitzarà una pujada de taxes d'AENA, que afectarà especialment els aeroports de Madrid i Barcelona, principals connexions amb les Illes, amb un increment del 50%, i que als nostres aeroports directament l'increment serà d'un 5%. D'aquesta manera, i vist lo vist, es va complint el tòpic de que estam més ben comunicats amb Alemanya que amb la Península...
Tot i ser conscient dels molts fronts que té oberts la societat civil illenca, m'ha sorprés la manca de reaccio per aquests temes, i mes tenint en compte dades com que Balears és la CCAA amb menys inversió estatal o aquell estudi que va treure l'any passat Diario de Mallorca, precisament quan José blanco volia llevar el descompte de resident, que afirmava que el cost d'un quilómetre d'AVE a Galicia és més car que tots els descomptes de residents balears, canaris o nord-africans.
Bé, al cap i a la fi, tal vegada haurem d'agraïr que ens facin viatjar en el temps perquè, vist lo vist, potser ben aviat serà l'únic mitjà de transport al qual podrem aspirar els illencs per viatjar.