La credibilitat de les enquestes i de qui les cuina està darrerament més qüestionada del que ja era habitual, cosa que no és d'estranyar donada la seva manca d'encert als darrers comicis (siguin a Andalusia o a Israel).
A l’Estat espanyol s’ha de reconèixer que no ho tenen gens fàcil ja que, donada la crisi de confiança dels ciutadans envers els partits tradicionals s’està produint una mutació al sistema de partits que fa difícil predir canvis a setmanes vista, més encara quan, en aquesta democràcia televisiva que patim, el share d’un líder mediatic a aquell o aquell altre programa pot fer canviar les coses més en deu minuts que cent militants de base repartint pamflets.
De fet, aquesta situació és com si grans plaques tectòniques s’estassin movent, colpejant unes amb altres per definir les posicions de sortida.
Amb aquesta situació, ens trobem que el 24 de maig hi ha eleccions locals i autonòmiques i, com és habitual, als pobles no hi ha enquestes d’intenció de vot.
És per això que he realitzat aquest petit exercici de política-ficció, agafant els resultats de les eleccions al Parlament Europeu i extrapolant-los, tot aplicant la Llei D’Hondt a les eleccions municipals de Felanitx.
Vull reiterar que es tracta d’un exercici de política-ficció ja que el comportament electoral entre unes eleccions i altres és molt diferent, com també és diferent el nivell de participació i, en aquest cas, el canvi de sistema de partits que s’ha donat durant la darrera legislatura.
A més, a l’àmbit local i tenen una gran incidència els caps de llista i la seva valoració per part de la ciutadania, però això no entra al cas en aquesta ocasió així que ho passarem per alt.
Així, excloent els partits amb un percentatge de vots inferior al 3% (que no han superat la barrera d’entrada), ens trobam amb PP, PSOE, ERC, EU, Podemos i Ciudadanos.
Seguint la Llei D’Hondt, distribuïm els vots seguint la regla de quocients majors i ens surten aquests resultats.
Així, i comparant amb els resultats de fa quatre anys ens dóna que el PP passa de 9 (quasi 10) a 6 regidors, el PSOE passa de 3 a 5, el Bloc (prenent la candidatura europea d'Esquerra Republica-Els Pobles Decideixen com a candidatura anàloga) passa de 3 a 4, mentre EU passa de 0 a 1 i Podemos en treu 1.
En primer lloc, el Partit Popular manté el lideratge si bé redueix els seus votants notablement. Hem de tenir en compte que les eleccions al Parlament Europeu son uns comicis de càstig en que tradicionalment els ciutadans fustiguen el partit governant i, en aquest cas, el PP governa a tots els nivells en que està inclòs Felanitx. És d’esperar que a les eleccions municipals els resultats dels conservadors siguin molt diferents ja que tenen un vot molt fidel (especialment a nuclis com S’Horta) i compten amb una important xarxa clientelar.
El PSOE manté el duopoli amb el PP i és d’esperar que no baixi molt a les eleccions municipals.
Pel que fa a la candidatura d’ERC, és l’espai d’esquerra nacional i podem afirmar que el Bloc per Felanitx agafa el testimoni d’aquesta candidatura. Recordem que ERC forma part del Bloc juntament amb d’altres partits i persones independents que, almenys directament, no es presentaven a les europees. En aquest cas, el Bloc ve de ser segona força fa quatre anys a Felanitx.
Per altra banda trobam Esquerra Unida que va concórrer en solitari a les darreres eleccions municipals però que no va aconseguir representació a La Sala. I aquest cas va lligat al de Podemos ja que quan el partit de Pablo Iglesias es va estrenar a les europees va començar el declivi d’EU. Seguint tendències estatals hauríem de pensar que respecte a l’any passat EU ha baixat en nombre de suports però hem de tenir en compte si es presenten o no a les municipals...
Pel que fa a UPyD, aquests darrers dies el partit de Rosa Díez pareix una vall de llàgrimes i tot per no haver volgut pactar amb el divo d’Albert Rivera quan era hora. En qualsevol cas, UPyD va treure més que Ciutadans però, tanmateix, diria que no presenten llista a Felanitx cap dels dos, tot i que encara tenen temps per fer-ho...
Un altre espai que s’ha mogut molt aquests darrers quatre anys ha estat el regionalisme mallorquinista de centre. Els recentment creats Lliga Regionalista i Convergència per les Illes es varen presentar a Felanitx i només el primer va aconseguir un regidor. Cap dels dos va prendre part a les eleccions europees i és una incògnita si el recentment proclamat Jaume Montserrat com a alcaldable de Proposta per les Illes (PI) serà capaç de recuperar l’espai que antigament ocupava l’extinta Unió Mallorquina.
Com dic, això només és un exercici de política-ficció però, mentre no comenci la campanya electoral, a falta d’enquestes, entretén...
2 comentaris:
És difícil de quantificar. Les municipals es mira de molt a prop la feina feta durant la legislatura i les candidatures (i més el candidat a batle).
La meva quiniela basada en pura intuïció:
PP 8
BLOC 6
PSOE 2
El Pi 1
Guanyem no crec que presenti llista. Si ho fa per la llei d'Hont donaria 1 regidor més al PP i, per tant, la majoria.
Clar, això meu no era quiniela, era simplement trasposició de resultats.
Si hagués de fer una quiniela (tot i que encara no ha començat sa campanya i no conec alguns candidats) diria:
PP 8
Bloc 4
PSOE 4
Pi 0-1
EU 0-1
Publica un comentari a l'entrada