divendres, 14 de setembre del 2012

L'astúcia del PP en el cas del descompte de residents


Des de fa anys el Ministerio de Fomento, primer en mans socialistes i ara en mans populars, ha tractat d’eliminar o minvar el descompte pel transport de residents a Canàries i Balears. Primer fou en “Pepiño” Blanco que ho va voler treure de cop però va haver de fer marxa enrere per la pressió del seu partit a les Illes Balears i Canàries, a més de per l’evidència de que la construcció d’un quilòmetre d’AVE a la seva Galicia natal era més car que pagar tots els descomptes a balears i canaris durant un any.
Ara, emperò, el Partit Popular pareix que ha adoptat una campanya que, si bé ha aprés dels errors i no demostra la intenció d’eliminar d’arrel aquests subsidis, els està aniquilant a poc a poc. Primer retallant-ne l’aportació als Pressupostos Generals de l’Estat i imposant una trava burocrática decimomònica en forma de certificat del teu ajuntament, obviant que en ple segle XXI hi ha mecanismes antifrau més pràctics, i sinó que els ho demanin als seus companys del Ministerio de Hacienda.
Posteriorment, desprès d’haver imposat la presencia de certificats i amb campanyes de la Guàrdia Civil que a l’aeroport et controlaven la residencia, han passat a una altra fase que no és altra que la manipulació i l’escarni públic a través dels mitjans de comunicació criticant els passatgers que han de viatjar amb freqüència a la Península.
D’aquesta manera, i seguint amb aquesta campanya, recentment la ministra Pastor ha dit que quasi un milió d’euros del pressupost va anar a parar exclusivament a un grup de 211 passatgers que han fet més de 60 trajectes i també que 33 passatgers han realitzat més de 200 trajectes.
Aquestes declaracions només poden anar en dos sentits. Per una banda, es vol anar creant la consciència de que aquests subsidis son un “despilfarro” i per tant s’han d’eliminar o reduïr i, per altra banda, poden venir a dir que les companyies aèries s’aprofiten dels descomptes per inflar els preus.
Doncs bé, jo que acostum a volar com una rata amb low cost, pagant bitllets a 8 o 9 € en cas de ser possible, preveig que la senyora Pastor, no sé si enguany o l’any que ve, posarà un límit de trajectes subvencionables, la qual cosa me pareixeria una aberració que des dels estaments polítics illencs s’hauria de combatre (sabem que a Canàries ho faran però que en Joserra and Co. no posaran en joc la seva cadira a Madrid) tenint en compte que si la Ministra considera que els vols son cars, que hi fixi un preu de servei públic, i també limiti com ja ha fet l’ús dels descomptes a la classe turista però que no retalli aquest dret que tant va costar aconseguir.