dimecres, 6 de febrer del 2008

Es pa amb oli


"El pa amb oli resumeix tot lo millor de noltros mateixos, com a illencs i com a mediterranis. Per una part hi ha la senzillesa, la frugalitat, s’honestedat i es respecte per sa tradició; per una altra, s’adaptació i s’obertura cap a fora, sempre sense perdre sa identitat pròpia.
Un pa amb oli pot ser un ritual solitari que complementi sa introspecció i es recolliment, però també pot convidar a sa participació, sa comunicació i sa bauxa"

Tomas Graves

Es curiós però he introduit “pa amb oli” al Google i a la primera plana no hi ha coions de treure una pàgina en que se doni informació del pa amb oli en català. Quines coses!
Per altra banda a sa Wikipedia hi és en castellà i alemany, tampoc deixa de ser curiós. Deu ser perquè els mallorquins no necessitam una recepta de pa amb oli que fins i tot els meus limitats coneixements culinaris me permeten elaborar.
Així i tot crec que seria interessant si (per agafar idees) adjuntàs la recepta de sa Wikipedia.


Pa amb oli
De Wikipedia, la enciclopedia libre
El Pa amb oli (en castellano: pan con aceite) es una de las preparaciones más típicas de la cocina mallorquina.
Aunque es parecido al pa amb tomàquet catalán se diferencia en el tipo de pan empleado y la cantidad de tomate.

Ingredientes
Pa amb oli con jamón
Unas rebanadas de pan pagés.
Aceite de oliva.
Tomate de ramillete (se restriega en el pan).
Sal.
Últimamente se suele acompañar en embutidos, quesos, carnes (especialmente lomo), atún y aceitunas.

Variantes
Con pan tostado, en vez de crudo.
Con tomate cortado en vez de restregado.
Con ajo.
Con pimientos.
Con higos.

He de puntualitzar que, així i tot, aquesta recepta és incompleta. No hi són presents possibles acompanyaments com es fonoll marí o ses tàperes o inclús, com ho feia el tio Joan (es conco, tio de mu mare) amb grans de raïm xapats per la meitat i sense pinyols sobre quadradets de pa amb oli.
Per altra banda, és útil saber que si no es disposa d’una torradora o no es vol embrutar, sempre es pot posar el pa dins el forn (I sinó que mos ho diguin a noltros…)
En definitiva, es pa amb oli és un d’aquells exemples de menjars amb els quals els nostres repadrins combatien amb ingeni la fam, aprofitant i combinant els queviures que donava la nostra terra. Ara, lluny de l’opulència i els menjars emplasticats (dels quals em declar consumidor) el pa amb oli se’ns presenta com una alternativa sana, econòmica i boníssima.


PA AMB OLI NACIONAL
Música i Lletre: Antoni Nicolau

Ja estic fart de xiringuito
Només et donen hamburgueses i perritos
Només te donen papas i pinxitos
Quasi quasi quasi te fan oblidar.
Que tu lo que vols és un pa amb oli
Un pa amb oli amb olives de Sóller
Que tu lo que vols és un pa amb oli
Un pa amb oli amb formatge maonès
Un pa amb oli nacional
Aquí tothom se monta es seu xiringuito
Si Mallorca torna lletja t’importa un pito
Si Mallorca està malalta t’importa un rave
Guanyar duros, bravejar, això és lo que hi ha.
Aquí tothom se monta es seu xiringuito
Hello, how are you? Togueder, forever,
Wechauchu foki foki xiringuito,
Quasi quasi quasi te fan oblidar.

5 comentaris:

Mica ha dit...

Molt bé! M'apunt a s'iniciativa des pa amb oli nacional i estic totalment d'acord amb tot s'escrit d'avui.
He de dir que es nostro pa amb oli és tota una representació de sa dieta mediterrània, tan sana que diuen que és, noltros tenim aquesta recepta fabulosa.
És un menjar mooolt bo de fer i que serveix per qualssevol moment que no saps què has de fer o que tens poquetes coses per menjar, perquè els ingredients solen estar a l'abast de tothom.

Anònim ha dit...

i qué es pot dir del pa amb oli...només coses bones....quan no tens ganes de ficar-te a la cuina per fer sopar....quina millor excusa que dir: vos va bé que facem pa amb oli? i cadascú que es faci el seu....jjajajajaj
petonets!!!!

Anònim ha dit...

OSTIA quina gana que m'entra amb tants aliments!
El pa amb oli no està mal però prefereixo pa amb formatge o amb xocolata o codonyat, recordant els típics berenars de les colònies.
Però sobretot el pa amb dulce de leche i el pa amb vi i sucre.
La variant amb oli preferiria l'all i oli que és més puetent.
Hauré d'anar a sopar...

Agurtxi

Mica ha dit...

Per cert, amb aquest escrit he decidit que soparé de pa amb oli! ;)

Anònim ha dit...

Visca el pamboli !