dijous, 20 de novembre del 2008

I avui, vaga!

Ahir horabaixa, desprès de dinar amb en Victor i na Gemma, varem arribar d'hora al curs del PIUNE que en aquesta ocasió estava dedicat a desenvolupar un taller pràctic sobre tiflotecnologia de la mà d'en Santi, un tiflo de la ONCE.
Ens va mostrar com escanejar llibres per llegir-los amb l'ordinador i, posteriorment, passar-los a format àudio per escoltar en mp3 o Daysi (aquest sistema al Nord d'Europa es usat per tothom ja que té moltes aplicacions al·lienes a la tiflotecnologia) en aparatets especials, que no tenc perquè la ONCE encara no els dóna com adaptació al lloc d'estudi havent-me de conformar amb un totxo de Victor que funciona amb cd's, com el Victor streaming, que, per resumir, és com un mp3 que, a més, permet la lectura de documents de word, .rtf o .txt, i, com ja hem dit, daysi.
Aquests sistemes d'audiollibres aquí encara només son usats per persones cegues o deficients visuals però a d'altres països aquests també son usats per persones amb bona visió que, al cotxe o al tren, enlloc d'escoltar música escolten llibres, havent sorgit botigues on, a banda de llibres tradicionals, els venen en cd. Afortunadament, nosaltres disposam d'algunes biblioteques digitals que ens permeten baixar-los de forma gratuïta.
S'ha de dir, que aquests avenços suposen grans millores en quant a autonomía personal ja que abans no es podía, per exemple, agafar el llibre que et vingués de gust si no estava gravat. Ara, tu mateix (bé, jo no perquè s'escàner no me va bé) te pots escanejar un llibre tranquilament en una hora amb els programes aquests o, per altra banda, pots escanejar-te les insruccions per a elaborar la salsa bolonyesa de sobre per ja no parlar de tot el tema de mobilitat amb el GPS adaptat.
També varem parlar de cinema en audesc (podeu provar de veure-hi alguna els divendres a tv3), de videojocs adaptats o en audio, etcétera. Jo personalment trob que és un tema força interessant però ja en tornaré a escriure un altre dia.
Bé, desprès varem quedar una estona xerrant i els capullos (amb molt de carinyo) de l'ADUAB varen decidir, dic varen perquè m'hi vaig oposar, que avui, en bon dia de vaga, haviem de quedar a dos quarts de nou (8:30, no?)! I jo que encara havia de fer el treball dret, preveia que la nit seria llarga. Al final, vaig acabar a les tres i no se que putes vaig escriure a la resenció del llibre La Primera Lección de Derecho, però el vaig fer.
Avui, he agafat el bus per anar cap a la UAB i quan he baixat a la parada de l'Eix Central he sentit provinents de la facultat de Ciències (in)pures crits en contra dels “esquirols”. Espere que no se referissin a jo, perquè tenc sa consciència ben tranquila. He caminat fins a l'Edifici d'Estudiants a la Plaça Cívica i he pogut constatar que estava gairebé desert, per tant, m'ha estat bo de fer trobar en Victor i na Gemma (na Ruth feia tard) i mentre l'esperavem he acudit a veure d'aprop el piquet de davant els Ferrocarrils i era una mica llastimós, hi havia poca gent i, quan ha vengut un tren, un grup de persones , la majoria diria que no estudiants, han començat a empènyer i els han desmuntat l'estructura i, com diria tv3, han “mantingut una picabaralla verbal”.
Parlant de l'ADUAB, haviem de fer molta feina però hem fet una mica el gilipolles escoltant música i demés. Hem començat a fer el projecte pel dia Internacional de la Discapacitat (ja l'haurirm de tenir fet) i hem anat a parlar amb diverses persones de l'Edifici d'Estudiants. Hem fet gestions i resulta, ara ve quan na Marga m'afussella, se veu que els terminis per presentar els cursos de braille i signes han passat “i de llarg”. Un altre curs serà...
Per altra banda, i això és intgeressant, hem quedat amb un noi discapacitat que tenia una proposta que fer-nos. Aquesta, ni més ni manco, és que l'associació, per allò de recaptar fons, faci (Atenció!) un calendari d'aquests que estan tant de moda en els darrers anys, d'aquests en que es personal duu tant poca roba , vaja. Això per demostrar, sogons diu ell, que les persones amb discapacitat tenim un cos normal o no se que putes ha dit. Jo... no es que estigui molt convençut d'aquesta iniciativa (i per lo que veig ningú de l'associació hi està molt) bé, ja se sap que n'hi ha que son tímids. Sabeu que vos dic? Ja muntarem una tómbola per recaptar fons! Lo que passa és que aquell al·lot en té moltes ganes...
Corramos un tupido velo. Cap a les onze he partit cap a la facultat a entregar el treball de Dret on m'he trobat un assembleari molt simpàtic assegut al taulell que tenen muntat que m'ha indicat que eren al pis de dalt. Hi he pujat i m'hi he trobat el professor de Dret (el que surt a l'aula menjador, vaja) que xerrava amb uns quants companys. Ha dit que dilluns, si això seguia així, aniriem a un seminari perquè no podiem perdre més classes. Per altra banda, m'han comentat que un grapat d'estudiants de la Facultat han signat un manifest en que es manifesten en contra de l'ocupació.
Posteriorment, en haver fet una mica sa boia per allà, he vingut al pis on he entrat roba, he posat sa rentadora i n'he estès, a banda de dinar. He vist al Telenoticies que ara s'ha ocupat també l'edifici històric de la Universitat de Barcelona desprès de la manifestació d'avui. La vaga, per altra banda, ha tengut un seguiment divers. A l'autònoma és on s'ha seguit més, exceptuant Veterinària i Medicina que, com a la UPC i com sempre, s'han mantingut al·liens a la realitat social. Clar, desprès no és d'estranyar que (alguns d-) els professionals d'aquestes àrees donin suport als sindicats groguencs com ha passat a ca nostra amb el sindicat aquest de metges i infermeres que s'ha oposat violentament a que els i les ciutadanes de les Illes puguin ser atesos en la llengua pròpia del territori.
I ara, m'en vaig a fer el treball de Pensament Polític. Esper, sincerament, no acabar tan tard com ahir.
P.D.: Tal dia com avui se va morir es cuc. Celebrem-ho!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Joan, tenc un parell de dubtes... Què és tiflo? I com és que no te funciona s'escàner?
Salsa bolonyesa de sobre, ECS! quin oi!
I quina cosa tan important havieu de fer amb s'ADUAB com per aixecar-te tan prest? Muy mal...
Espere?? Mos has tornat lleidetà ara?
Joan, segur que na Marga te mata... jo no perquè no estava tan animada com ella a fer el curset i, ademés, tendré + anys...
Es cuc?????
Bé, Joan, crec que això és tot.
PENSAU AMB NA PUES!!

Joan M. Roig ha dit...

Un tiflotècnic és una persona que s'encarrega de totes ses adaptacions tecnològiques, a sou de la once en aquest cas.
Sa meva teoria, de lo de s'escàner, és que com que és més antic que es portatil no és compatible ni amb so vista ni amb so portàtil en si, però ni puta idea.
A s'ADUAB, com crec que he dit, haviem de redactar el projecte pel 3 de desembre, cosa que, per cert, no hem fet.
Lo d'"espere", en tot cas valencià ja que estava escoltat Obrint Pas i potser subconscienment...
Es cuc -> en Xesc, en Francisco...

Anònim ha dit...

Bueno Joan, però espere tb he diuen els lleidetans i, durant s'escrit s'obre s'ADUAB trob que has escrit molt central

Anònim ha dit...

No sé per on començar. Vaja una setmana! Es bloc treu fum de tanta informació! Si no ho trobes massa pesat, aquí tens uns comentaris.

Primer, lo de "mui", com pertoca a una filòloga de pacotilla com jo: S´ha de dir "mull". I n´hi havia un que cada dissabte li deia a sa dona que fes via, que havien d´anar a mullar es barro. Era un felanitxer conegut. Na Catín ho contava, fa temps ja.

Hi ha participació o no hi ha participoació, Miquela?

Segon: Has vist com sa família té un pes important a sa vida? Mira quines dues "sentències" tan plenes de raó ses de s´altre vespre, tant les de ton pare, com les de ta mare.El llit cura de mals i s´ha de votar amb consciència. Si, senyor.

Tercer: na Bàrbara s´interessa per ses plantes. No té internet. Per cert. I na Pèls?... perdó, na Púes, volia dir. Encara vos té por? Crec que deu enyorar sa seva cuidadora habitual. Això de ses responsabilitats a una casa no és "moco de pavo", (amb tants de castellanismes, m´entrarà complexe d´Estaras) com estau comprovant: fer net, plegar roba, rentar, comprar,treure es fems...fer salsa bolonyosa...

Salsa bolonyosa sa que teniu per sa facultat. Vaja un merder! Sobre tot al centre neuràlgic: la Facultat de Ciències Polítiques, com pertoca,... A Medicina i a Veterinària,passen un poc, veig. Alerta a ses galtades de ses dues senyores. Elles van a lo seu. Opin que fan bé, però te don un poc sa raó a tu. Mira que no entendre sa paraula cuc. Si és molt bona de llegir: c u c.

Esper que no ens afusselli ningú, que si no, ens podem perdre la nova versió per recaptar fons del calendari 2.009, on, per cert, els productes Roig, productes pagesos, hi podrien quedar ben dignament.

O millor una canastreta de Nadal amb unes tiretes de números per sortejar. No? Més fàcil.

Adéu i sort.

Joan M. Roig ha dit...

Bono MM, un comentari que pot esser ben digne, per s'estil i sa gràcia, d'un bon diari.
Li hauré de demanar a sa padrina jove que m'expliqui aquestes coses que no les hi he sentit contar...
En això d'es pes de sa família, riu'te-n
tu de l'Acadèmia Platònica. I és que esta ben clar que guan sa gent s'avorreix (ara, només recordant la seva prole quan els anunciam aquella típica frase de: "Papa manda dinero", o "mamá" per esser més paritaris) se posa a filosofar.
He de reconèixer que aquest any, no tenint ses plantes dins s'habitació, les contempl menys però així i tot son vives. Ho se perquè avui he anat a assetjar-les una palangana de ses hamburgueses de ses quals varem sopar ahir
perquè no me renyin més per embrutar es balcó.
Na Pues, encara que tengui mooolta fam espera a sortir quan ja no hi veu moviment. No hi ha manera.
Veig que ses madones s'ho han pres bé a allò. Millor.
Lo de s'ocupació, el degà va enviar un mail ahir en que deia que dilluns ja no hi serien, però el diari Avui diu una altra cosa.
Es productes pagesos, per altra banda, millor aqui on estan. De totes maneres, ens apuntam lo de sa rifa de nadal.