dimarts, 4 de novembre del 2008

Menú del dia (plat únic)




És el gran tema, tothom en parla. Avui coneixerem qui serà un dels homes més poderosos del món durant els propers quatre anys, i per això totes les cadenes de televisió, ràdio i premsa ens bombardejaran (ja ho estan fent) amb aquest tema fins a la sacietat. Jo pretenc contribuir, una mica, en aquesta sacietat.



Es coneguda per tothom la tendència extremista al liberalisme que es pateix a Estats Units des de sempre. Serà la primera potència del món en termes bèl·lics (almenys si atenem a conceptes de guerra convencional, poc vigents a Irak, per exemple) no gaudeix d’un sistema d’Estat del Benestar com el que, més o manco, tenim a Europa. Així, quan Obama planteja un sistema de seguretat social pública els poderosos es posen nerviosos ja que veuen que hauran de pagar impostos perquè una conciutadà seu pugui anar al metge; el titllen despectivament de socialista, com si això fos un insult, demostrant que en aquest país encara existeix una caça de bruixes envers el socialisme.



Es en aquest país que pressumeix de tenir la millor democràcia del món on es dona un sistema electoral encara (si, això és possible) més injust que l’espanyol. M’explic, allà els votants no trien el president directament sinó que escullen un anomenat “col·legi electoral” format per uns representants que, a cada estat, donaran el vot a l’un o a l’altre. Per exemple, si a Florida guanya en McCain, el presidenciable més ancià de tota la història, s’endurà si no tots gairebé tots els representants d’aquest estat encara que hagi tret només un vot més que n’Obama. Així, fa quatre anys, el Sr. Bush va guanyar les eleccions tot i tenir mig milió menys de vots (que es diu aviat) que el seu oponent que, tanmateix, s’ha guanyat la vida molt bé al preu que posa les seves conferències...



A més, s’han demostrat múltiples formes de frau com per exemple amb les màquines de votació o l’estratègia d’impedir votar a segons qui amb l’excusa de que no es va apuntar bé el seu nom o això.



Sigui com sigui, sembla que s’incentiva la manca de participació ja que es freqüent que hi hagi moltes hores de cua per poder votar. És la primera potència del món i no pot posar més col·legis electorals... I és el que jo dic, si aquí hi hagués deu minuts de cua la gent ja no votaria.



Bé, ja veurem que sortirà encara que hem de tenir en compte que, si surt n’Obama i no l’assassinen durant el seu mandat (cosa poc probable... que no l’assessinin dic) defraudarà a molta gent ja que ha despertat tals expectatives de canvi que és gairebé impossible que ho pugui assolir tot. De totes maneres, ja d’entrada, hem d’assumir que es un americà i que, com JFK i d’altres, es veurà cohibit d’aplicar polítiques socialdemòcrates per por a ser acusat de negre-comunista-terrorista (i separatista-masón, que afegirien per aqui)